EXILI I DEPORTACIÓ: 1941-1945
Amb la caiguda de Barcelona, Francesc Boix va iniciar el camí de l’exili. A França va ser internat als camps de Vernet-d’Ariège i de Setfonts, d’on va sortir per integrar-se en l’exèrcit francès i participar en la resistència. Més tard va acabar pres dels alemanys, iniciant un periple per diferents camps de presoners fins a ser traslladat junt amb més d’un miler de republicans espanyols més al camp de concentració de Mauthausen, on arriben el 27 de gener de 1941. Boix va rebre el número 5185.
Les imatges de Mauthausen que us presentem varen ser preses per oficials de les SS alemanys per tal de documentar el que hi passava: des de diferents moments de la construcció del camp, passant per escenes de la vida quotidiana dels reclusos o les visites oficials d’alts càrrecs del règim nazi.
Aquestes fotografies formen part del conjunt de clixés que Francesc Boix i altres companys deportats van treure clandestinament del camp gràcies al fet de treballar al Servei d’Identificació, amb l’ajut dels joves que formaven part del comando Poschacher. Els negatius van ser amagats a la casa veïna de la família d’Anna Pointner. Gràcies a aquesta acció conjunta, aquest testimoni fotogràfic va esdevenir cabdal per ajudar a condemnar els criminals nazis després de la guerra.