FRANCESC BOIX: DIARI D’UNA HISTÒRIA INACABADA
La selecció d'imatges de la galeria que us mostrem defineix una mena de relat fotogràfic que segueix el fil temporal de la trajectòria vital i professional de Francesc Boix. Malgrat la seva mort prematura, el jove fotògraf va conrear una activitat intensa que ha esdevingut un llegat universal.
Aquestes fotografies, que provenen dels fons de l'Arxiu Nacional de Catalunya i el Museu d'Història de Catalunya, us ajudaran a contextualitzar la seva història, el moment històric i el significat i la transcendència de tot el que va succeir.
Les imatges que formen part del fons Amical de Mauthausen-Francesc Boix han esdevingut un testimoni visual impactant que provoca empatia i ens interpel·la, mostrant-nos una història que va més enllà de la riquesa del gènere fotogràfic. Són una narració visual de les vivències compartides pels deportats als camps nazis que Boix- juntament a altres deportats republicans- va ajudar a salvar de l'oblit.
Per tal de facilitar la comprensió d'aquesta història, hem agrupat les fotografies en quatre grups que es corresponen a diferents moments vitals i històrics.
A través d'aquestes imatges procedents del Fons Boix de l'Arxiu Nacional de Catalunya es pot resseguir part de la joventut del fotògraf, en temps de la Guerra Civil. Boix, que l'any 1937 es va allistar al front, va recórrer els fronts de Terol, Osca, Balaguer, Vilanova de Meià i Vilanova de la Barca. També va exercir de reporter al front d’Aragó i al del Segre.
Francesc Boix arriba a Mauthausen el gener de 1941. Allà serà destinat al servei d'identificació del camp, on es revelaven i arxivaven les fotografies preses pels oficials de les SS alemanys. Les imatges que us presentem formen part del conjunt de clixés que Boix i altres deportats van sostreure del camp i van servir com a testimoni cabdal en els judicis de Nuremberg i de Dachau.
L'any 1945 es va produir l'alliberament del camp de Mauthausen per part de les forces nord-americanes. En aquest moment, Francesc Boix va captar les imatges de l’entrada dels soldats, de les instal·lacions del camp, de l’interrogatori del comandant del camp, dels companys deportats i de les repatriacions dels diversos col·lectius.
Acabada la guerra i instal·lat a París, Francesc Boix inicià una nova vida com a reporter gràfic. Gràcies a la publicació de les fotografies sostretes de Mauthausen en diversos setmanaris i publicacions i al seu testimoni en els judicis de Nuremberg i de Dachau, l'aportació de Boix va ser cabdal per a aconseguir demostrar els crims del nazisme.